Produkter
Feiemaskiner
Gresstrimmere
Hageredskaper
Hagetraktorer
Hekksakser
Jordfresere
Kompostkverner / plenluftere
Løvblåsere / sugere
Motorsager
Parkmaskiner
Plenklippere
Robotklippere
Ryddesager
Ryggsproyte
Slåmaskiner
Snøfresere
Strømaggregater
Vinsj
Vedkløyver
Transportmaskiner
Vannpumper og motorer
Pellenc
Historie
Bedriftens gründer og daglige leder gjennom en mannsalder, Kristjan K. Hansson var en anerkjent mekaniker, og fikk blant annet rett etter krigen offentlig støtte til en studietur til USA for å studere mekaniske og motoriserte produkter og produksjonsmetoder.

Historikk
Bedriften ble startet i 1940 - paradoksalt nok som en følge av tyskernes invasjon. For å unngå å bli sendt på tvangsarbeid, startet Hansson produksjon av "samfunnsnyttige" produkter, og begynte med produkter i smijern - alt fra jernriver til lysestaker.

Etter krigen fant Hansson ut at han måtte forsøke seg på andre nisjer. De viktigste produktene i 1947 var trehjulssykler og plenklippere. Særlig plenklipperne ble et viktig produkt etter hvert. I begynnelsen av 50-årene fikk sykkelproduksjonen en brå slutt etter som man var avhengig av underleverandør for nipler som ikke var å oppdrive. Produksjonen av plenklippere fortsatte på tross av mangel på råvarer og på denne tiden var 11 personer i arbeid. Etter et 3 måneders statsstipend til USA i 1949 begynte bedriften i 1950 med produksjon plenklippere med motordrift, slik Hansson hadde sett i USA. En slik innretning var nærmest ukjent i Norge på den tiden.

Bonni
Dette var merkevarenavnet på plenklipperne som Kr. K Hansson produserte i sin lille bedrift i Åsedalen i Sandnes. På bildet til høyre ses "BONNI SUPER" - et kjært gjensyn for mange. Den velkjente klipperen med knivene i sylinder hvor de viktigste fortrinnene i følge reklamen var "Gummihjul" og "Rørdrag" (det siste fordi dette ga en lettere klipper).

I 1950 kom så den første motoriserte plenklipperen. Der var en sylinderklipper som var utstyrt med motor fra Clinton i i USA. Motorklipperne fikk en eventyrlig mottakelse og på det meste ble det produsert omkring 1.800 klippere i året.

Allerede i 1951 så den første rotorklipperen dagens lys. Også her var Hansson et oppkomme av ideer og kreativitet. Han laget sideutkast for gresset - senere også med gressoppsamler - og tok patent på en enkel mekanisme for nivåregulering av klippehøyden.

Prisen på de første motoriserte rotorklipperne var 840 kroner, noe som var en svært så stiv pris den gangen. Men i og med at Hansson var alene om å kunne tilby dette nye produktet, ble alt som kunne produseres solgt.

Bortsett fra motoren, ble alle deler til klipperen laget i lokalene i Åsedalen og maskinene montert der. Omkring 1990 ble kravene til volum fra både motorprodusentene og stålleverandørene så harde at det ikke lenger var regningssvarende å fortsette med egen produksjon. I 1990 ble det produsert 800 klippere av restvarelageret som en del av avviklingsprosessen.

Selv om produksjonen ble nedlagt i 1990, sviver det fremdeles mange Bonni-plenklippere rundt i landet. Det vises best på alle service- og reparasjonsoppdragene som kommer til bedriften hvert år.

På brosjyren ser vi at teksten er på Engelsk, sannsynligvis laget med henblikk på eksport. Bonni ble eksportert til både Sverige og Finland, men manglende ressurser til markedsføring og eksportkompetanse medførte at eksportforsøkene ikke ble den store suksessen.Teknikk
Kristjan K Hansson var som tidligere nevnt en anerkjent mekaniker med mange ideer og løsninger for produksjonen.

Han var tidlig ute med sideutkast av gress på de motoriserte rotorklipperne - slik det fremgår av bildet over. Dette ble senere koblet med gress-oppsamler. Bildet til nedenfor til venstre viser en detalj som var helt ny - nivåregulering for klippehøyde. Denne detaljen var Hansson alene om på denne tiden - hvilket man kan se av patentbrevet som ble tildelt i 1959 - se bildet nedenfor.Ny generasjon
Fra og med januar 2013 er det sønnen Kristjan og hans kone Kristine som driver butikken videre.

På bildet under til venstre ser vi gründeren Kristjan til venstre, sønnen Kristjan i midten og Arne Hølland til høyre, som er gift med datteren Synnøve. De viser stolt fram en påhengsmotor som bedriften markedsførte allerede i 1968. Fra 1959 produserte Hansson propellustyr med vridbar propell for båter - en stor nyvinning den gang. Produksjon av propellutstyr fortsatte fram til 1966 .De senere år
Parallelt med egen produksjon, begynte Hansson i 1973 å importere klippere fra produsenter først i England og senere i Italia. Bedriften hadde stor suksess med dette og tok inn omkring 1.200 maskiner årlig. Det er nok mange som husker merkene "Suffolk" og "Marazzini". På det meste ble det importert vel 2.000 plenklippere i året i tillegg til egenproduksjonen vel 1.500 enheter.

På samme tiden begynte Hansson med import av motorsager - først med det amerikanske merket "Poulan" som solgte i tusentall. NKL var en av de største kundene, og tok unna omkring 5.000 sager pr år i perioden 1977 til 1980.

Etter at Kristjan K Hansson døde i 1990 og produksjonen av "Bonni" ble nedlagt, har bedriften nå også sluttet med egen import, og fremstår i dag som en ren detaljist.

Hovedproduktene i dag er maskiner og utstyr til hus og hytte samt skog- og hagebruk. Bedriften har ry som "Plenklipper-spesialisten" den dag i dag, og tilbyr et godt utvalg kvalitetsprodukter i prisklasser fra noen tusenlapper opp til over 170.000 for de mest avanserte traktorklipperne.Serviceverksted
En viktig del av bedriftens virksomhet består i service og reparasjoner av plenklippere, motorsager, aggregater og andre motoriserte produkter.

Fagkunnskapen - og evnen til finne løsninger på det meste - som de serviceinnstilte medarbeiderne har opparbeidet gjennom mange år, har bidratt til å skape et svært godt omdømme for bedriften. Publikum i regionen vet at i Åsedalen kan de få hjelp til det meste.

Når en vet at bedriften utfører mange reparasjoner hvert år, kan man forstå at publikum finner kunnskapene og servicen i bedriften tilfredsstillende.

En viktig del av servicen er et velutbygd delelager - både for slitedeler og reservedeler. Tilbehør og ekstrautstyr finner du også i godt utvalg.